'Het gaat me nog te langzaam'

1/3Mariëlle de Macker: ik probeer gewoon zo goed mogelijk mijn werk te doen. Marc-Robin Visscher/NOS
2/3Sandra Lutchman (directeur Talent naar de Top) en Sybilla Dekker (voorzitter Talent naar de Top) Marc-Robin Visscher/NOS
3/3Mariëlle de Macker en Sybilla Dekker Marc-Robin Visscher/NOS

Door verslaggever Marc-Robin Visscher

Het zou geen onderwerp van gesprek moeten zijn, maar het wordt het toch: wat doe je aan als topvrouw? "Ik heb voor een conservatief ensemble gekozen", vertrouwt Mariëlle de Macker me toe terwijl we plaatsnemen op de achterbank van haar 'masculiene bedrijfsauto'. "Normaal rijd ik zelf hoor!", haast ze zich te zeggen. 

We zijn op weg naar een lunch van Talent naar de Top. Deze stichting organiseert jaarlijks een ontbijt voor vrouwen op topposities ter ere van Internationale Vrouwendag.

Mariëlle de Macker is managing director Human Resources van Randstad International. "Onze mensen zijn het belangrijkste wat we hebben. Bij Randstad werken al veel vrouwen. Ze noemen mij topvrouw, maar zelf ervaar ik dat niet zo. Ik probeer gewoon zo goed mogelijk mijn werk te doen. Maar met dit predicaat kan ik misschien ook breder wat bijdragen. Daarom ben ik vereerd dat ik uitgenodigd ben om zitting te nemen in Talent naar de Top."

Topvrouwen ontbijten samen op Internationale Vrouwendag Marc-Robin Visscher/NOS

Dit jaar wordt tijdens het ontbijt een code gepresenteerd, waarin afspraken staan met headhunters om meer vrouwen in de Nederlandse top te krijgen. "Nu staat de teller op ruim 20 procent van de bedrijven die bij ons zijn aangesloten", zegt directeur Sandra Lutchman van Talent naar de Top: "De ondertekenaars van de code gaan ervoor zorgen dat meer vrouwen in de eerste selectie komen. Dat was tot nu toe niet vanzelfsprekend. We noemen een getal van 30 procent. Dat zie ik als een begin." 

Maar de code gaat verder: "Niet alleen het cv van een kandidaat is van belang, maar ook diversiteitsdoelen en opvolgingsplanning. Een zoektocht dus naar mensen die iets kunnen toevoegen omdat ze een andere invalshoek hebben."

Mooie aanwinst

Tijdens het vrouwenontbijt in hotel The Grand in Amsterdam spreekt emancipatie-minister Jet Bussemaker (PvdA) de deelnemers via een Skype-verbinding toe: "Er werken genoeg mannen in de top van het bedrijfsleven. Er is een goedgevulde topvrouwendatabase die direct een einde maakt aan het excuus dat er niet genoeg vrouwen zouden zijn." 

Naast de regels die vandaag met headhunters zijn vastgelegd, bestaan er al langer afspraken met het bedrijfsleven. "Vandaag tekent het Havenbedrijf Amsterdam als 245ste bedrijf", vertelt voorzitter Sybilla Dekker van Talent aan de Top. 

"Een heel mooie aanwinst voor ons. Maar het gaat me nog te langzaam. We moeten zeggen dat niet alleen de vrouwen, maar ook de mannen er nog lang niet zijn. Want we moeten het samen doen."