Crowdfunden doe je zelf

Voor succesvol crowdfunden heb je geen platform of consultant nodig, betoogt Petra de Boevere.

Bijna dagelijks krijg ik mail en telefoon van mede-ondernemers met vragen over crowdfunden. Wij realiseerden namelijk vorig jaar de verhuizing en verbouwing van de winkel van Breskens naar Sluis door 100.000 euro via crowdfunding op te halen bij mijn netwerk, mijn crowd.

Voor 1000 euro kregen mijn participanten 1200 euro aan VIP-cadeaubonnen in coupures van 50 die ze vanaf een jaar later mogen komen verzilveren. En ze werden VIP-klant.

We hebben ze gevraagd het inwisselen geleidelijk te doen om een ‘drankrun’ te voorkomen die we nog niet helemaal kunnen pareren in 2013.

Artiesten

Sellaband was in Nederland het eerste crowdfundplatform, opgericht in 2006 door Pim Betist. Via Sellaband konden artiesten geld ophalen om een cd te maken. Succesvol voor 47 artiesten tot mei 2010. Er schreven er zich 8600 in.

In 2010 ging Sellaband failliet en ging over naar een Duitse partij. Ik sprak Pim Betist vorig jaar ergens op een borrel. "Het grootste probleem was eigenlijk dat de artiesten te weinig fans hadden, de waarde van Sellaband zit hem in de software."

Zonder een fanbase redden artiesten het niet, zonder relevant netwerk red je het als ondernemer ook niet.

Experts

Na de social media expert doet nu de crowdfundingconsultant zijn intrede. Vaak een snelle jongen, dezelfde die ooit bedrijven en overheden zover kregen te investeren in Second Life.

Die zich, toen Social Media een hype werd, 'expert' noemde en op de stoep bij bedrijven stond om ze geld uit de zakken te kloppen. Geld verdienen aan de hype -  - terwijl communicatie toch echt iets is dat je zelf moet doen.

Voor het gebruik van crowdfundingsplatformen betaal je een percentage van de opbrengst. Niks mis mee, maar je mist daarmee wel cruciale aspecten voor succesvol crowdfunden. Het directe contact met je crowd, gevraagd en ongevraagd advies van mensen die deel willen uitmaken van jouw project.

Persoonlijk

Een crowdfundplatform kan handig zijn. Eerlijk is eerlijk, zelf alles doen kost veel energie en tijd, maar hou het persoonlijk! Mensen investeren in mensen.

De teksten bij de bankoverschrijvingen waren geweldig. "Doe er iets leuks mee", Heel veel succes", "We komen snel eens kijken". Kom daar maar eens om bij een lening van de bank.

Platformen gaan zich langzaam gedragen als banken, een soort Tante Agaathregeling 2.0. Dat is een beetje jammer.

Geloof

De echte waarde van crowdfunden is de crowd die in je gelooft, niet het geld dat ze samen bij elkaar brengen. Geld is een middel om je doelen te kunnen bereiken, geen doel op zich.

Het gevoel toen ‘mijn eigen gedrukte geld’ werd afgeleverd, het handmatig signeren ervan, het contact met mijn participanten, alles wat er uit voortkwam, daar kan geen software tegenop.

Voor succesvol crowdfunden heb je geen consultant nodig, wel een netwerk waarmee je durft te delen, dat je vertrouwt en betrokken is. En het lef om transparant te zijn, ook als zaken even tegenzitten.

Petra de Boevere is sinds 1993 eigenaresse van Slijterij-Wijnhandel de Vuurtoren, auteur van Meisje van de Slijterij (2010 A.W. Bruna) en Durf te Doen (komt uit in 2013 bij A.W. Bruna)

Lees meer over:
Tip de redactie